Σκύλος….ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου!

dog-1

Από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα όλοι λένε πως ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Ισχύει όμως το ίδιο και για τους σκύλους;

Σχεδόν όλοι έχουμε ένα κατοικίδιο στο σπίτι μας. Ως συνήθως αυτό το κατοικίδιο είναι ένας σκύλος. Αναρωτηθήκαμε ποτέ όμως αν τον φροντίζουμε σωστά;

Φροντίδα δεν σημαίνει μόνο ένα πιάτο φαγητό και νερό. Το πιο σημαντικό είναι ο σκύλος να είναι υγιής, χαρούμενος και να νιώθει ότι τον αγαπάμε. Πρέπει να περνάμε χρόνο μαζί του ώστε να μαθαίνει από εμάς αλλά και να επισκέπτεται τον κτηνίατρο ώστε να είναι υγιής και ασφαλής για όλους όσους έρθουν σε επαφή μαζί του.

Θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε πως οι σκύλοι ακόμη και οι κατοικίδιοι δεν είναι πάντα φιλικοί, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να γίνουν ενοχλητικοί και επικίνδυνοι. Όπως δεν είναι όλοι οι σκύλοι φιλικοί με τους ανθρώπους έτσι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είναι φιλικοί προς αυτούς.

Καλό θα ήταν λοιπόν όταν εμείς λείπουμε από το σπίτι και δεν υπάρχει κάποιος για να τον προσέχει να φροντίζουμε να τον δένουμε ή να τον βάζουμε σε κάποιο περιφραγμένο μέρος. Δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα είτε είναι φιλικοί οι σκύλοι είτε όχι.

dog-2

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το Δημοτικό Σχολείο μας. Κάθε μέρα στην αυλή του σχολείου μας έρχονται διάφορα σκυλιά. Άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, ήμερα, άγρια, βρώμικα, άρρωστα. Τα περισσότερα από αυτά ΔΕΝ είναι αδέσποτα!

Το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί δεν είναι όλα τα παιδιά μαθημένα με σκυλιά. Πολλά μάλιστα φοβούνται και προσπαθούν με λάθος τρόπο να τα διώξουν. Τότε τα σκυλιά μπορεί να αντιδράσουν βίαια. Υπάρχουν βέβαια και παιδιά που δεν τα φοβούνται και τους δίνουν φαγητό, τα παίζουν και τα χαϊδεύουν. Έτσι τα σκυλιά έρχονται καθημερινά για να βρουν φαγητό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αυλή να γεμίζει με σκυλιά και τις ακαθαρσίες τους, και όλα τα παιδιά του σχολείου να έρχονται σε επαφή με αυτές.

Όλοι λοιπόν όταν αποφασίζουμε να αναλάβουμε έναν σκύλο θα πρέπει να κατανοήσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε και να αναρωτηθούμε αν είμαστε ικανοί και αρκετά υπεύθυνοι για να τον φροντίσουμε. Αν είμαστε άξιοι για να έχουμε έναν τέτοιο φίλο!

dog-3

Αρχοντία Δ’ τάξη
Δημοτικό Σχολείο Άνω Μητρουσίου

Comments are closed.