Ευέλικτη Ζώνη-Τα νερά του τόπου μας(Κερκίνη)

Στα πλαίσια εκπαιδευτικών Επισκέψεων και του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης τα παιδιά γνώρισαν στοιχεία για τον μοναδικό υγρότοπο της περιοχής μας και τα είδη ζώων που φωλιάζουν σ' αυτόν.
Φωτογραφικό Υλικό
 

Φωτογραφία 1η

Φωτογραφία 2η

Φωτογραφία 3η

Φωτογραφία 4η

Φωτογραφία 5η

Φωτογραφία 6η

Φωτογραφία 7η

Φωτογραφία 8η

Φωτογραφία 9η

Φωτογραφία 10η

Φωτογραφία 11η

Φωτογραφία 12η

Φωτογραφία 13η

Φωτογραφία 14η

 


Η λίμνη Κερκίνη είναι τεχνητή και βρίσκετε στο ΒΔ τμήμα του νομού Σερρών.Είναι ένας από τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας  9γνωστοί και ως Υγρότοποι RAMSAR). Επίσης είναι μια από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA) και η Περιοχή Ειδικής Προστασίας [SPA-Οδηγία 79/409/ΕΟΚ].

 Κερκίνη με φόντο το όρος Μπέλες

        Η λίμνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή ενός φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα κοντά στο χωριό Λιθότοπο και την κατασκευή αναχωμάτων στα ανατολικά και δυτικά. Σκοπός της δημιουργίας της λίμνης ήταν η ανάσχεση και συγκράτηση των πλημμύρων παροχών του Στρυμόνα, η συγκράτηση των φερτών υλών και η άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Στην  θέση που δημιουργήθηκε, υπήρχε μία μικρή λίμνη και έλη.

         Μια σειρά συνθηκών, που άλλες τεχνητές λίμνες δεν εκπληρούν, κάνουν τη λίμνη Κερκίνη ένα τόσο σημαντικό οικοσύστημα. Το μικρό σχετικό βάθος, οι ήπιες κλίσεις στο βόρειο και ΒΑ τμήμα της λίμνης, η υψηλή παραγωγικότητα που οφείλεται στην περιοδική κατάκλυση με νερό και στον εμπλουτισμό της με θρεπτικά στοιχεία, η θέση της σε σχέση με τους διαδρόμους μετανάστευσης των πουλιών καθώς και η ύπαρξη παλαιότερα στον ίδιο τόπο μια μεγάλης υγροτοπικής έκτασης, είναι από τους παράγοντες που συνέλαβαν στην διατήρηση αυτού του πλουσιότατου υγροτόπου.

        Με την λειτουργία του νέου φράγματος υπάρχει μία εποχιακή αυξομείωση της στάθμης της λίμνης κατά 4,5 ως 5,0 μέτρα το φθινόπωρο. Αντίστοιχα η επιφάνεια της λίμνης μεταβάλλεται από 50,000 στρέμματά περίπου, σε 73,000 στρέμματα. Αποτέλεσμα των μεταβολών αυτών είναι τα βάθη και πλέων παραγωγικά μέρη της λίμνης να περιορίζονται, οι καλαμιώνες [τόποι φωλιάσματος πουλιών και καταφύγια ψαριών]να κατακλύζονται με νερό, το παραποτάμιο δάσος να νεκρώνεται, τα νούφαρα στο ΒΔ άκρο της λίμνης να συρρικνώνονται. 

        Ακόμα οι προσχώσεις και τα φερτά υλικά που μεταφέρει ο Στρυμόνας και τα οποία αποτίθενται στη λίμνη, ελαττώνουν σταδιακά την υδατοχωρητικότητα της.

         Έχουν παρατηρηθεί τουλάχιστον 300 είδη πουλιών στη λίμνη και στα βουνά που την περιβάλλουν από τα οποία 50 περιλαμβάνονται στον Κόκκινο Κατάλογο των Πουλιών της Ελλάδας. Συνολικά 10 είδη πουλιών φωλιάζουν σε μικτές αποικίες στο παραποτάμιο δάσος , σε σημαντικούς αριθμούς  για την Ελλάδα και την Ευρώπη.Τα τα είδη αυτά είναι :ο κορμοράνος,o λευκοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, ο σταχτοτσικιάς, ο κρυπτοτσικνιάς, ο νυχτοκόρακας, η χουλιαρομύτα ,η λαγγόνα ,η χαλκόκοτα. Επίσης,σε επιπλέουσες φωλιές:   το σκουφοβουτηχτάρι και το νανοβουτηχτάρι.  Δύο είδη  γλαρονιών, το μουστακόγλαρο και το μαυρογλάρονο , κατασκευάζουνε τις φωλιές τους πάνω στα φύλλα των νούφαρων. Αλλά σημαντικά είδη είναι:ο μαυροπελαργός, ο λευκοπελεκάνος, ο πετρίτης, ο φιδαετός, ο κραυγαετός, ο θαλασσαετός.