Η 9η Δεκεμβρίου ήταν μια μέρα που συνδυάσαμε αρκετές δραστηριότητες.

1. Επίσκεψη στο Μουσείο του Κ. Χ"ηλία στις Σέρρες

2. Επίσκεψη στον Ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων στις Σέρρες-Έκθεση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού αγώνα

3. Παρακολούθηση του θεατρικού έργου "Ο κλέφτης της Φωτιάς"

      

 Το Μουσείο του κ. Χατζηηλία είναι ένας χώρος που βρίσκονται εκθέματα που συνέλεξε ο κ. Χατζηηλίας με πολύ μεράκι για πολλά χρόνια. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Αξίζει κανείς να το επισκεφθεί.. Δίπλα ακριβώς βλέπετε δύο από τα πολλά εκθέματα που υπάρχουν.

Στον ναό των Αγίων Θεοδώρων στεγάστηκε η έκθεση για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα. Η υπεύθυνη της έκθεσης μίλησε για τον τρόπο ζωής στα χρόνια εκείνα και είδαμε αρκετές φωτογραφίες της εποχής.

(Συνέντευξη με την υπεύθυνη της έκθεσης)

«Εδώ στην έκθεση μπορείτε να παρακολουθήσετε την κατάσταση που επικρατούσε στη Μακεδονία  στις αρχές του 20ου αιώνα την περίοδο Μακεδονικού αγώνα. Παρουσιάζονται οικονομική κατάσταση πολιτική  και πολιτισμική.

Στις φωτογραφίες θα παρακολουθήσετε την κατάσταση που επικρατούσε στα χωριά του κάμπου. Στα χωριά του κάμπου η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη στο να επιβιώσουν οι άνθρωποι. Οι περισσότεροι ήταν πάρα πολύ φτωχοί και δούλευαν στα χωράφια των μεγάλων τσιφλικάδων προκειμένου να βγάλουν το ψωμί τους. Πλήρωναν αρκετά λεφτά στους τσιφλικάδες προκειμένου να τους αφήσουν να οργώσουν τα χωράφια τους και πλήρωναν και ένα μεγάλο ποσό στους φόρους, με αποτέλεσμα να μένουν πολύ λίγα χρήματα σε αυτούς. Δούλευαν γυναίκες, παιδιά και άντρες. Όλοι ήταν στη δουλειά για να βγάλουν το ψωμί του .

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλλιεργούσαν τα χωράφια τους ήταν δύσκολες. Δυστυχώς στην περιοχή της Έδεσσας συγκεκριμένα υπήρχαν δυστυχώς μόνο 12 σιδερένια άροτρα και όλα τα υπόλοιπα ήταν ξύλινα. Με τα πόδια τους και με το σώμα τους κινούσαν τροχούς για να βγάλουν νερό και να ποτίσουν τα χωράφια τους.

Φυσικά μέσα από τις φωτογραφίες φαίνεται πως η ζωή στα βουνά ήτανε κάπως καλύτερη, οι άνθρωποι κτηνοτρόφοι και κυρίως εκεί υπήρχαν Βλάχοι και Σαρακατσάνοι. Είχαν πολύ μεγάλα κοπάδια τα οποία βοσκούσαν εκεί και μπορούσαν πολλά από αυτά και πολλά ζώα να τα πωλήσουν στις πόλεις για να βγάλουν το ψωμί τους καλύτερα.

Φυσικά και στις πόλεις όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες υπήρχαν καλύτερες συνθήκες ζωής. Πήγαιναν κάποιοι άνθρωποι να δουλέψουν υπήρχαν και κάποιοι πλούσιοι οι οποίοι έχτιζαν κάποιους πύργους και έμεναν εκεί. Σιγά-σιγά έμπαινε και η τεχνολογία και αυτό ήταν ίσως το δύσκολο στάδιο του εκσυγχρονισμού στις αρχές του 20 αιώνα που από τη μια υπήρχε μια παραδοσιακή κοινωνία και από την άλλη προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στα καινούρια συστήματα της τεχνολογίας και φυσικά υπήρχε και το μακεδονικό ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον για το μακεδονικό αγώνα και το μακεδονικό πρόβλημα.

Εδώ στην έκθεση βλέπετε κυρίως τη ζωή. Το 1904 και μετά ξεκίνησε ο μακεδονικός αγώνας με το θάνατο του Παύλου Μελά. Πολύ σημαντικοί μητροπολίτες που βλέπετε εδώ πέρα κυρίως μητροπολίτες των Σερρών ήταν ο Απόστολος ο οποίος το 1909 ήταν μητροπολίτης των Σερρών κιόλας το 1912 και το 1913 που κάηκε η πόλη των Σερρών και συγκεκριμένα και ο ναός εδώ των Αγ.Θεοδώρων δυστυχώς πέθανε από μαρασμό. Αυτή κυρίως η έκθεση δεν αναφέρεται τόσο σε αγώνες σε πολεμικά στοιχεία αλλά αναφέρεται στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Θα δείτε τα σχολεία που χτίστηκαν, θα δείτε οι εφημερίδες οι πρώτες που έβγαιναν, τις μεγάλες γέφυρες τους σιδηρόδρομους οι οποίοι εξυπηρέτησαν αρκετά τους ανθρώπους.»     

 

Σ' ένα όμορφο χώρο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών παρακολουθήσαμε τη θεατρική παράσταση   «Ο κλέφτης τη φωτιάς»

Ήταν μια παράσταση που είχε σχέση με την κλοπή της φωτιάς από τον Προμηθέα. Αυτός λοιπόν όπως είναι γνωστό έκλεψε τη φωτιά από τους θεούς και την παρέδωσε στους ανθρώπους για να αρχίσει από κει και πέρα η ανάπτυξη όλων των επιστημών.

Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης θέλησαν να πάρουν συνέντευξη από τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Κ. Βεργίδη.

 Να τι  είπε:

«Ομάδα Δημοσιογράφων»:

Πότε ιδρύθηκε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ;

Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στα χαρτιά ιδρύθηκε το 1984 τον Οκτώβριο όμως πρωτολειτούργησε με σκηνοθεσία με παράσταση το Γενάρη το 1985 για αυτό από φέτος θα  γιορτάσουμε τα 20 χρόνια της λειτουργίας μας.

«Ο.Δ»: Πόσες παραστάσεις έχουν ανεβεί;

 Έχουν ανεβεί 50 πρεμιέρες από την αρχή μέχρι σήμερα .

«Ο.Δ»: Ποιοι  ηθοποιοί συμμετέχουν στην παράσταση;

Στο έργο το οποίο ανεβάζεται συμμετέχουν:Χρήστος Μοραΐτης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Έλσα Σταυρίδου, Μιχάλης Κοβανίδης ,Αστέρης Πολυχρονίδης , Δημήτρης Γρηγοριάδης ,Σπύρος Γιανακόπουλος ,Ευαγγελία Δαμνιανίδου, Κατερίνα Δημητρακοπούλου και η  Δέσποινα Παπαδοπούλου.

«Ο.Δ.»: Ποιοι γνωστοί ηθοποιοί έπαιξαν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ;

Οι ηθοποιοί που πέρασαν περίπου ήταν 260. Κάποιοι από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς που πέρασαν από εδώ ήταν:Σταύρος Παράβας,  Άννα Φόνσου, Τίτος Βανδής, ο κ. Σίσκος, Έφη Οικονόμου, Στάθης Παναγιώτου. Σπουδαιότεροι επώνυμοι ήταν:Αντιγόνη Βαλλάκου, η κ. Κομνηνού  , πολλοί, πάρα πολλοί…….      

«Ο.Δ.»: Ποια η σημασία της παρακολούθησης της παράστασης για μας τα παιδιά;            

Σ’ αυτή την ερώτηση ο κ. Βεργίδης δεν απάντησε… Να τι μας είπε:

Αυτή είναι μια πολύ σπουδαία ερώτηση αλλά την απάντηση περιμένω να μου την πείτε εσείς.

Μας είπε ακόμη πως το καλοκαίρι με το κλείσιμο των σχολείων, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  θα οργανώσει ένα διαγωνισμό θεάτρου των σχολείων που θα παρακολουθήσουν την παράσταση και θα παίξουν το ίδιο έργο με το δικό τους τρόπο. Οι καλύτερες παραστάσεις θα βραβευτούν.

«Ο.Δ.»: «Pοιος είναι ο τίτλος της πρώτης παράστασης που ανέβηκε;»

«Ο θρίαμβος του έρωτα» του Μαριμπώ.

 

Αρχική Σελίδα Εκδηλώσεις